Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev - nr 3/2012 den 1/8 2012


Innehåll:


1. Läsvärda artiklar
2. Språk i reklam och marknadsföring i Norge
3. 750 exemplar av Språkförsvarets antologi om svenska språket har distribuerats
4. Gå med i Språkförsvaret!
5. Avbeställning av nyhetsbrevet.


I. LÄSVÄRDA ARTIKLAR

Det har publicerats få artiklar denna sommar om svenska språkets status visavi engelskan och onödig inlåning av engelska ord. Två artiklar förtjänar dock att omnämnas. Det gäller Leif V. Erixells artikel ”Anglofieringen har nått löjets gräns” i Resumé den 9/7 2012. Det är särskilt intresseväckande att han är reklamman, att artikeln har publicerats i reklambranschens tidning och att 81 % av de som röstade om artikeln, gillade den. En annan läsvärd artikel är Niklas Natt och Dags självkritiska debattartikel  om det mondäna språkbruket i modemagasinet King 10/7.

II. SPRÅK I REKLAM OCH MARKNADSFÖRING I NORGE

Det norska Språkrådet  har nyligen publicerat rapporten Språkstatus 2012 I Språkförsvarets nätdagbok återges avsnittet om språket i reklam och marknadsföring i Norge. Detta är speciellt intressant för Språkförsvaret i nuläget, eftersom vårt nästa bokprojekt just heter "Engelska i reklamen". Vi känner naturligtvis till Språkrådets båda tidigare undersökningar om norrmännens inställning till engelska i reklamen. Den senaste undersökningen visade att motviljan mot engelska i reklamen har ökat i Norge. Särskilt intressant är slutsatsen i detta avsnitt i rapporten: "Användningen av engelska i reklam bygger alltså mest bara på tro och inte på undersökningar, och denna tro tycks faktiskt vara löst grundad".

Det var ingen tillfällighet att Språkförsvaret ställde följande fråga till de 25 största kommunikationsbyråerna i Sverige i ett rundbrev i mars 2010:"Finns det marknadsundersökningar som visar att ett företag säljer bättre, generellt eller till en viss målgrupp som ungdomar, om reklamspråket är engelska i stället för svenska? Vilka och med vilket resultat?"

Ingen byrå kände till någon generell undersökning, men Språkförsvaret lyckades hitta en undersökning från 2004, Svenska folket om reklam, av Sveriges Reklamförbund, som visade att svenskarna helt klart föredrog reklam - på svenska.


III. 750 EXEMPLAR AV SPRÅKFÖRSVARETS ANTOLOGI OM SVENSKA SPRÅKET HAR DISTRIBUERATS

Språkförsvaret publicerade i höstas antologin ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4).  Boken är inbunden och på 153 sidor. Antologin finns att beställa hos nätbokhandlare som AdLibris, Aniara, Bokia, Bokliv, Bokus, Ord & Bok, Skivlagret, Svensk Bokhandel och via enskilda bokhandlare.  Runt 30 recensioner och omnämnanden finns samlade i denna sektion.

Köp Språkförsvarets antologi – den är ett viktigt språkhistoriskt dokument och lämpar sig dessutom utmärkt som presentbok!

IV. GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!


Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.

Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

Det finns också en växande grupp på Facebook , som heter Språkförsvarets vänner.

V. AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***
Nätverket Språkförsvaret

www.språkförsvaret.se/sf/
www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
            sprakforsvaret@yahoo.se

Kontaktpersoner:

 

Christer Janson - tel: 070 3093932

Olle Käll - tel: 026 659188

Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302    

Hillo Nordström - tel: 070 5356056

Arne Rubensson - tel: 070 5355501